Rekenen met kleuters
Nieuws

Rekenen met kleuters? Zo maak je het leuk en leerzaam!

In groep 1 en 2 wordt de basis gelegd voor het rekenonderwijs. Kleuters hebben van nature al interesse in cijfers. Vaak oefenen ze thuis met tellen. Maar sommigen krijgen vanuit huis weinig telervaring mee of leren in een andere taal te tellen. In de klas kun je met kleuters rekenen in de vorm van rijmpjes, liedjes of bewegingen.

Spelend rekenen in de kleuterklas

Kleuters willen alles graag zelf ontdekken. Al spelend leren ze veel van de omgeving en van elkaar. Zonder dat ze het in de gaten hebben zijn ze bezig met kleuren, tellen, vergelijken en het vertellen van verhalen. Het spelen levert een kleuter dus veel inzichten en kennis op. Bied daarom in de klas verschillende spelelementen aan die gebaseerd zijn op rekenen. Het klassieke telraam, weegschalen, klokken en de aanwezigheid van cijfers in de klas zijn hiervoor erg geschikt. Ook kun je denken aan het zingen van liedjes of rijmpjes die gebaseerd zijn op cijfers. Zo maak je het tellen en rekenen leuk en toegankelijk voor de kleuters.

Rekenen in de themahoek

Rekenen kan voor sommige leerlingen erg lastig zijn. Maak daarom gebruik van de ruimte die je als leerkracht hebt voor spel. Veel klaslokalen hebben verschillende themahoeken. Zet deze hoeken in wanneer je aan de slag gaat met rekenopdrachten. Ook kun je groepen maken op niveau, zodat iedere kleuter passend onderwijs krijgt.

Rekenen met kleuters begint bij tellen

Tellen vormt voor veel kleuters de basis van het rekenen. Sommen worden al tellend opgelost. Het is daarom erg belangrijk om in groep 1 en groep 2 een goede basis te leggen met tellen. Het niveau van rekenen zal binnen de klas erg verschillen. Dit komt doordat niet iedere kleuter thuis heeft geoefend met tellen en rekenen. Wanneer kleuters wel geoefend hebben met tellen doen ze dit vaak niet synchroon. Bied de leerlingen daarom context en geef voorbeelden van een cijferreeks. Een ander hulpmiddel is het object-gebonden tellen. Leg bijvoorbeeld eens wat voorwerpen neer en vraag de leerlingen te tellen hoeveel voorwerpen ze zien.

Meer weten over A’DAM Onderwijs?

Enthousiast om met Amsterdamse kleuters te gaan rekenen? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Dit kan zowel telefonisch als per mail. Houd ook de vacaturepagina goed in de gaten. Wij plaatsen regelmatig uitdagende functies op een van onze basisscholen in Amsterdam. Wie weet sta jij straks op een gezellige basisschool te rekenen met Amsterdamse kleuters!

Terug naar het overzicht

Wij werken samen met:

logo