Veilig leerklimaat
Nieuws

Veilig leerklimaat: hoe creëer ik een positieve omgeving?

De klas hoort een veilige en positieve omgeving te zijn. Een plek waar leerlingen écht zichzelf kunnen zijn. Als leerkracht bent je verantwoordelijk voor het creëren van een fijne en veilige sfeer in de klas. Maar hoe creëer je een veilig leerklimaat? Dit kan een lastige taak zijn omdat iedere leerling andere behoeften en waarden heeft.

Zo ontstaat een veilig leerklimaat

Een veilig leerklimaat ontstaat door leerlingen te stimuleren om zelf aan de slag te gaan met de lesstof. Probeer de lesstof niet enkel naar de leerlingen te zenden. Vraag zeker ook input vanuit de leerlingen zelf. Het is belangrijk dat ze zelf gaan nadenken over wat ze leren en dat ze aangeven waar ze extra uitleg nodig hebben. Zo krijgt iedere leerling zelf meer verantwoordelijkheid over het eigen leerproces.

Beginnen bij de basis

In de basis heeft een leerling vaak drie behoeften. De eerste basisbehoefte die je moet vervullen is autonomie. Leerlingen moeten de vrijheid krijgen om zelfstandig keuzes te maken. Zo leren ze niet alleen de juiste keuze te maken, maar zijn ze ook bezig met prioriteiten stellen en plannen. Geef de klas bijvoorbeeld een aantal weektaken die ze op vrijdagmiddag af moeten hebben. Je kunt een aantal tijdsblokken openlaten waarin de leerlingen zelf mogen bepalen aan welke weektaak ze willen werken. Zo heeft de leerling het gevoel dat er ruimte is voor het maken van eigen keuzes.

De tweede basisbehoefte die je in acht moet nemen is de relatie. Ieder kind wil ergens bij horen. Bij het vormen van een nieuwe groep gaat iedere leerling op zoek naar zijn of haar eigen plaats in de groep. Pas wanneer een leerling verzekerd is van een plek in de groep zal hij of zij optimaal gaan leren.

De laatste basisbehoefte waar je aan moet denken is de competentie van een leerling. Iedereen wil het gevoel hebben dat ze iets goed kunnen. Voor jouw leerlingen is dit niet anders. Het is belangrijk dat een leerling zich bekwaam voelt en gelooft in het eigen kunnen. Iets goed kunnen levert vaak veel plezier en voldoening op. De motivatie voor bepaalde vakken of lesstof zal daarom stijgen bij leerlingen die het gevoel hebben dat ze er erg goed in zijn.

Handige tips van A’DAM Onderwijs

We geven je graag een paar praktische tips zodat jij snel een veilig leerklimaat kunt creëren in de klas.

1. Houd het gezellig
Zorg dat er een leuke sfeer in de klas hangt. Het is belangrijk dat er ruimte is voor een grapje en een praatje. Er moet natuurlijk goed geleerd worden op school, maar het helpt wel als het gezellig is in de klas. Zo zorg je ervoor dat jouw leerlingen met plezier naar school komen.

2. Onderschep problemen
Houd de sfeer in de klas goed in de gaten. Een ruzie tussen twee leerlingen kan altijd voorkomen. Het is dan ook goed om leerlingen een ruzie zelf op te laten lossen. Worden er leerlingen gepest in de klas? Grijp dan op tijd in en laat het pestgedrag niet voortkabbelen.

3. Jij bent het grote voorbeeld
Geef als leerkracht zelf het goede voorbeeld in de klas. Een respectvolle en positieve houding heeft veel invloed op jouw leerlingen. Jonge leerlingen zijn vaak op zoek naar bevestiging en waardering. Spreek daarom vaak je waardering uit en benader iedere leerling zo positief mogelijk.

4. Op een (on)bewoond eiland
Ga slim om met de indeling van de klas. Veel leerlingen vinden het fijn om samen te werken. Je kunt er daarom voor kiezen de tafels in eilanden te zetten in plaats van in rijen. Dit zorgt voor een gezellige en creatieve opstelling in de klas. Let er wel op dat er niet te veel gekletst wordt. Er moet ook tijd zijn om zelfstandig en rustig te kunnen werken.

Kom werken in het onderwijs

Leid jij alles straks in goede banen? Maak jij je hard voor een veilig leerklimaat? Bekijk dan al onze vacatures. Wie weet sta jij straks in het gezellige Amsterdam voor de klas. Heb je een vraag over een van onze vacatures? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.

Terug naar het overzicht

Wij werken samen met:

logo