Montessorionderwijs
Nieuws

Wat is montessorionderwijs?

Het doel van montessorionderwijs is de kinderen een gevoel van zelfstandigheid, eigenwaarde en vertrouwen in eigen persoonlijkheid te geven. Deze zelfontwikkelende leermethode werkt onder het motto ‘help mij het zelf te doen’.

Hoe gaat een montessori basisschool te werk?

Een leerkracht heeft bij montessorionderwijs een begeleidende rol in plaats van een leidende rol. De leerkracht stimuleert de kinderen in het maken van keuzes en speelt in op het enthousiasme van de kinderen zelf. Er wordt echt gekeken naar het individu.

Kinderen mogen zelf de dag indelen en kiezen wat ieder individu wil doen en hoeveel tijd het kind hier aan wil besteden. Ook komt het veel voor dat meerdere jaargroepen bij elkaar in de klas zitten. Dit bevordert een gebalanceerde ontwikkeling van de kinderen. Een jonger kind helpen helpt met het ontwikkelen van zelfstandigheid, eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Uitgangspunten van montessorionderwijs

Jonge kinderen tot 12 jaar zijn van nature erg nieuwsgierig, leergierig en vooral actief. Ze zitten in een zeer ontdekkende fase van hun leven. Het is daarom belangrijk om kinderen zelf dingen te laten ontdekken.

Een ander uitgangspunt van montessorionderwijs is het soort lesmateriaal wat zich onderscheidt van regulier lesmateriaal. Ook staat lesmateriaal in bereikbare kasten voor de kinderen, zodat ze het zelf kunnen pakken maar ook weer op kunnen ruimen als het kind er klaar mee is.

Naast de klassikale lessen, zoals taal- en rekenmethodes, krijgen de kinderen veel vrijheid om zelf te leren. Er wordt veel zelfstandig en in kleine groepjes gewerkt en leerlingen worden gestimuleerd om zelf alles zo goed mogelijk te doen naar het eigen niveau.

Montessorischool in Amsterdam

In Amsterdam zijn er ruim 23 montessorischolen voor basisonderwijs. Voor deze leerkrachten staan er regelmatig vacatures online. Zo zal er vast een vacature bij jou in de buurt beschikbaar zijn!

Wil je meer weten over deze leermethode of wil je weten of dit onderwijs bij jou past? Neem dan telefonisch of per mail contact op met een van onze medewerkers. En voor je het weet sta je voor een enthousiaste groep leerlingen!

Terug naar het overzicht

Wij werken samen met:

logo